EN BROBYGGANDE TIDSKRIFT
som vill utveckla ett ömsesidigt förtroende mellan kristna och judar och befrämja en vänskaplig inställning till Israels land och folk
Textalk Classic
EN BROBYGGANDE TIDSKRIFT
Jabbok
Ansvarig utgivare:   Ben Benson
Webmaster:   Ben Benson
Redaktion:   Ben, Leif, Eva
Söndagen den 5 juli 2020 - klockan 14:45
Artiklar
Förstasidan

« Föreg. Nästa »

Muslim, sionist och stoltHans far prisade Hitler men Kasim Hafeez skriver om sin kärlek till Israel, det judiska folket.

Muslim, sionist och stolt


Hans far prisade Hitler men Kasim Hafeez skriver om sin kärlek till Israel, det judiska folket.


Eva Hermansson 2012-05-18

översättning från engelska

Jag är sionist, en stolt muslimsk sionist, och jag älskar Israel. Men så har inte alltid varit fallet. För flera år sedan var jag faktiskt extremt åt motsatt håll. Jag upplevde stark antisemitism och anti-israeliska aktiviteter som ägde rum på brittiska universitetsområden, eftersom det var jag som var antisemiten och den anti-israeliska aktivisten.

 

 

 

 Jag är sionist, en stolt muslimsk sionist, och jag älskar Israel. Men så har inte alltid varit fallet. För flera år sedan var jag faktiskt extremt åt motsatt håll. Jag upplevde stark antisemitism och anti-israeliska aktiviteter som ägde rum på brittiska universitetsområden, eftersom det var jag som var antisemiten och den anti-israeliska aktivisten.


Då jag växte upp i ett muslimskt samhälle i Storbritannien så utsattes jag för material och åsikter som i bästa fall fördömde Israel -  målade bilden av  judar som roffade åt sig och som mördare -  och i värsta fall storskalig förödelse av den “Sionistiska enheten”  och alla judar. Kort sagt, det fanns ingen plats för en judisk stat i Mellanöstern.

 Att växa upp i denna konstanta storm av hat riktat mot Israel har en enorm inverkan på en persons egna åsikter. Ännu mer störande var att många av dessa människor inte var radikala eller extrema, men när det handlade om Israel så strömmade den mest elaka retoriken ut, tillsammans med tillfälligt utslängda antisemitiska fraser som var så vanliga typ “sluta att vara jude” som användes som en skymf.

 Men min pappa var mycket fräckare i sitt hat och skröt om att Adolf Hitler var en hjälte. Det enda fel han gjorde var att han inte dödade tillräckligt många judar, menade han.

 När jag fyllde 18 år var jag totalt indoktrinerad i den radikala islamistiska fållan. Mitt hat till Israel och judarna var fyllt av tankar på död och förstörelse till bakgrundsljud av arabiska melodier om Jihad och tal av Hezbollah-ledaren Hassan Nasrallah eller Osama Bin Laden. Detta synsätt förstärktes när jag besökte Nakba Day-samlingar där talarna förutspådde Israels död medan Hezbollah-flaggor vajade stolt i centrala London.

 

Argumentet för Israel

Fanns det argument för Israel? Enligt mig fanns det naturligtvis inte det. Det var det inget  tvivel om. T o m de mest moderata präster jag mötte vägrade att fördöma terrorism mot Israel som orättfärdigt, judarna förtjänar uppenbarligen detta, trodde jag.

 Så vad var det som förändrades? Hur kunde jag komma från allt detta hat och få en stor kärlek till och samhörighet med Israel och det judiska folket? Jag stod i den Israel/Palestinska sektionen i en bokhandel och plockade upp ett exemplar av Alan Dershowitz´s bok “Argumentet för Israel”. Jag hade min världsbild, judarna och amerikanarna kontrollerade media, så efter en snabb titt på baksidan av boken kom min hånfulla tanke “värdelös sionistisk propaganda”.

 Men jag bestämde mig för att köpa den, nöjd med att jag snart skulle montera ned detta propagandastycke och visa att Israel inte hade något berättigande och använda mina avslöjanden som en personlig seger för den palestinska saken.

 När jag läste Dershowitz´s argument och  hans nedmontering av många lögner, som jag såg som orubbliga sanningar, så sökte jag förtvivlat efter motargument, men fann bara mer ihålig retorik som jag hade trott på i många år. Jag upplevde en verklig samvetskris, och så började en period av opartiskt sökande.  Hittills hade jag inte mött något från ett helt annat håll  -  något positivt om Israel - på länge.

 Nu visste jag inte vad jag skulle tro. Jag hade följt andra blint i så lång tid, ändå  så började jag här fråga mig om jag hade haft fel. Jag nådde en punkt där jag inte hade något annat val än att själv se Israel, endast på detta sätt skulle jag verkligen få reda på sanningen. Med risk att det låter som en klyscha så var det ett livsförvandlande besök.

 

Ingen apartheid stat

Jag mötte ingen apartheid-rasistisk stat, utan snarare det motsatta. Jag konfronterades med synagogor, moskéer och kyrkor, med judar och araber som bodde tillsammans, med minoriteter som tog stor del av de olika områdena i det israeliska livet, från det militära till rättsväsendet. Det var chockerande och ögonöppnande. Detta var det onda sionistiska Israel som jag hade fått höra.

 Efter mycket sökande för mig själv visste jag att det som jag en gång hade trott på, det var fel. Jag hade konfronterats med sanningen och var tvungen att acceptera den. Men jag hade en större fråga att konfrontera: Vad gör jag nu? Valet var uppenbart: Jag måste stå med Israel, med denna lilla nation, fri, demokratisk, som gjorde stora framsteg inom medicin, forskning och utveckling, men ändå var offer för samma lögner och hat som nästan förtärde mig.

 Att göra detta är inte enkelt och det är något som har blivit väldigt uppenbart. Jag har mött fiendskap från mitt eget samhälle och också något från visst judiskt sammanhang i Storbritannien, men så är det att stå upp för Israel i Europa idag. Det är inte enkelt, och det är det som gör det så nödvändigt.

 Det här handlar inte om religion och politik, det handlar om sanningen.

 När det gäller Israel, så hör man ingen sanning. Den grupp som är fylld av blint hat fortsätter att öka, men många har inte mött verkligheten, den som är långt borta ifrån den tomma retoriken och de politiskt laddade slogans som de är så förtjusta i.

 Vi kan förändra denna situation men vi behöver bli starka och förenade. Israel är inte bara en judisk fråga, det handlar om frihet, mänskliga rättigheter och demokrati, alla de värden som västnationerna vill vårda. Det handlar också om att försöka vara ett ljus bland nationerna.

Israels internationella humanitära bistånd talar för sig själv, men om vi inte får ut budskapet, så kommer ingen att få ut den. Vi behöver inte stå med huvudet nerböjt och inleda med: Israel är inte perfekt… - vi borde inte vara rädda för att säga: Jag är sionist och jag är stolt. Jag står med Israel. Nu frågar jag, vill du också göra det?

 

Kasim Hafeez är en brittisk muslim och tidigare islamist som nu är en stolt sionist och står med Israel. Han har hemsidan www.theisraelcampaign.org och har en blogg på denna site. Han är rådgivande medlem i styrelsen för StandWithUs i Storbritannien och har nyligen avslutat en föredragsturne på universitet.


Tipsa en vän     Skriv utÅterblick och reflexioner
Under denna rubrik finns tidigare publicerade artiklar som fortfarande är dagsaktuella och väcker förnyade reflexioner.

 

TIDEN ÄR INNE !  
TA EMOT DET GLADA BUDSKAPET  !

JESUS -  VEM VAR HAN?

Jesus, den av Gud smorde, är densamme i går, i dag och i evighet.  Hebr. 13:8
Orden från Hebreerbrevets författare ger ett svar som lyfter fram att det finns en tidlös gudsnärvaro  i tiden. 

Läs mer

Reflektion efter Israelresa
av Leif Carlsson,
Israelskännare och styrelseledamot i Stiftelsen Jabbok


Nyss hemkommen från ytterligare en resa till Israel konstaterar jag återigen hur komplicerad situationen är för detta land. Israels historia är kantad med ständiga krig och hot. De flesta andra länder kan kosta...

Läs mer

Läs mer
Ben Benson 90 år (29 nov. 2016)

Ditt stöd till stiftelsen jabbok

ISRAELS PREMIÄRMINISTERS TAL I FN:
 

 "FÖR ISRAEL VÄNTAR  EN LJUS FRAMTID I FÖRENTA NATIONERNA."

FÖR 40 ÅR SEDAN  - GISSLAN BEFRIAD VID ENTEBBE!

Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Kalender

Bliv stödmedlem och prenumerant !
JABBOK
som internettidning

Från och med år 2009, på tidskriften Jabboks 25te år, började den tryckta tidningen att som komplement ges ut som internettidning. Med samma målsättning som tidigare syftar vi till att nå allt bredare grupper av läsare.
2017 blev Jabbok helt en internettidning.

Hör gärna av dej genom ett email;
benbenson@jabbok.se

Internettidningens adress är www.jabbok.se ;

Med dina stödgåvor säkrar du tidningens fortsatta utgivning och tidsaktualitet.

Du inbjudes också till ett större engagemang genom att bli stödmedlem.
Årsavgift 500 kronor.

Bankgiro 5121-5788
Tack för stöd och intresse!

Stiftelsen Jabbok

Jabbok
Ansvarig utgivare:   Ben Benson
Webmaster:   Ben Benson
Redaktion:   Ben, Leif, Eva