EN BROBYGGANDE TIDSKRIFT
som vill utveckla ett ömsesidigt förtroende mellan kristna och judar och befrämja en vänskaplig inställning till Israels land och folk
Textalk Classic
EN BROBYGGANDE TIDSKRIFT
Jabbok
Ansvarig utgivare:   Ben Benson
Webmaster:   Ben Benson
Redaktion:   Ben, Leif, Eva
Måndagen den 23 oktober 2017 - klockan 18:55
Artiklar
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Vilka länder vågar egentligen 
 
Israel lita på?
 
 


Anders H Pers 2009-10-16

Men Israel är inte bortskämt med vänner i världen. Politiker och mediefolk i många länder kräver ofta att Israel först måste göra eftergifter om det ska kunna bli någon riktig fred i Mellanöstern. 


När Hitler tog makten 1933 utvandrade hennes far till Israel från Österrike. Hennes mor lämnade Tyskland året därpå. Han var elektroingenjör. Började på en kibbutz. Fortsatte i ett israeliskt kraftföretag.
Dottern heter Ruth och är utbildad tandsköterska. Gjorde sin militärtjänst i israeliska flygvapnet 1967. När 6-dagskriget bröt ut hörde hon i radion de israeliska piloterna rapportera från luften:
– Nu har Egypten inget flyg längre.
Hon trodde piloterna skojade. Kunde inte tänka sig att de skulle lyckas slå ut det egyptiska flygvapnet på bara några minuter. Israel har anfallits gång på gång sedan landets bildades 1948. Har försvarat sig och hittills klarat sig.
Men Israel är inte bortskämt med vänner i världen. Politiker och mediefolk i många länder kräver ofta att Israel först måste göra eftergifter om det ska kunna bli någon riktig fred i Mellanöstern. Om Israels motståndare i arabvärlden inte svarar med egna eftergifter som skulle kunna leda till en kompromiss i den ena eller andra frågan, ja då beror det på att Israels eftergifter inte var tillräckligt stora. Israel måste alltid ge mera innan något kan hända.
Många israeler tycker att Israel har försökt så många gånger att skapa en stabil fred med sina grannar. Men att en del av grannarna innerst inne inte verkar vilja ha fred med Israel. De skulle helst se att Israel gick upp i rök.
Jag sitter mittemot Ruth på en restaurang i Jerusalem och frågar henne: Vilka länder i närheten vågar israeler i dag lita på för sin egen överlevnad? Och vilka är folk här mest rädda för?
På en pappersservett skriver hon en lista med de någorlunda pålitliga överst. Så här ser listan ut:
1. Turkiet. Många israeler turistar i Turkiet. Det gamla Palestina och Turkiet har en gemensam historia. Israelerna känner sig ganska hemma här. Dessutom är priserna ganska låga och maten bra.
2. Jordanien. Landet har slutit ett fredsavtal med Israel och inte brutit det. Jordanien har nära förbindelser med USA som Israel litar mest på, även om det skär sig då och då.
3. Egypten. Landet har också ett fredsavtal med Israel. Egypten har misslyckats att besegra Israel tidigare och har nog ingen större lust att slåss igen. Egypten är också till dels beroende av ekonomiskt stöd från USA.
4. Saudiarabien. Ruth tvekar men i grunden misstror hon ändå inte det stora starka Saudiarabien.
Efter de fyra kommer egentligen ingenting. Om Hizbollahterroristerna skulle slås ut i Libanon kunde Libanon kanske ändå bli en någorlunda pålitlig granne.
Under strecket på Ruths lista kommer Syrien, Iran och Irak. Här finns i dag inget förtroende att bygga på. Jag viker ihop servetten.
Bredvid oss med en tallrik friterad barbunya, som påminner om strömming, sitter Menashe. Hans kurdiska föräldrar kom hit från Irak för länge sedan. Han har varit i krigstjänst för Israel i tre omgångar och har ingen romantisk syn på omvärlden. Jag frågar honom:
– Om Israel skulle anfallas på allvar av ett eller ett par länder i Mellanöstern, vilket av de stora länderna i Europa tror du eventuellt skulle komma till Israels hjälp?
– Tyskland. Tyskarna vill sona brotten från Hitlertiden. Det har de visat oss många gånger.
Anders H Pers
Ordförande Svensk Israel-Information (f.d. huvudredaktör VLT)
Publicerad på VLT Debatt 12 oktober 2009
http://vlt.se/asikter/debatt/

Tipsa en vän     Skriv utReflektion efter Israelresa
av Leif Carlsson,
Israelskännare och styrelseledamot i Stiftelsen Jabbok


Nyss hemkommen från ytterligare en resa till Israel...

Läs mer

FÖR 40 ÅR SEDAN  - GISSLAN BEFRIAD VID ENTEBBE!

För dem som var med på den tiden har denna...

Läs mer

Veckans foto: 

Fredsspelare: Judiska och arabiska ungdomsteam i Jerusalem spelar basketboll för att främja  samexistens.
"Barn som leker tillsammans lär sig leva tillsammans".

Läs mer

TEMPELMODELL ÅTERFÖRD TILL JERUSALEM

Läs mer

Israels ständigt uträckta hand till fred !

PREMIÄRMINISTER NETANYAHUS TAL PÅ
BAR-ILAN-UNIVERSITETET I TEL AVIV -
14 JUNI 2009

FN-CHEFEN 
MANAR PALESTINIERNA ATT FÖRHANDLA

Israels vice utrikesminister till arabvärlden: Israel sträcker ut sin hand i fred


2009-12-18 18:26

Palestinierna gör av med mer vatten än svenskarna


2009-10-28 08:59

Vilka länder vågar egentligen 
 
Israel lita på?
 
 

FREDSPROCESS OCH FÖRSONING 
1.

Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

KalenderSyftet med denna skrift på 48 sidor är att ge korta, relevanta och sakliga svar på vanliga frågor som vi på Svensk Israel-Information (SII) ofta får från allmänheten, inte minst från skolungdomar, studenter och journalister.

Problemställningarna rör både historiska aspekter och det moderna Israel samt konflikten med palestinierna och arabländerna. Sammanställningen tillför perspektiv som idag ofta saknas i den svenska debatten, och som vi därför tycker är extra angelägna, som

1. Hur bildades den moderna judiska staten Israel?
2. Varför är Jerusalem Israels huvudstad?
3. Fanns det en judisk närvaro i landet efter antiken?
4. Vilken är kopplingen mellan palestinierna och Palestina?
5. Varför finns det så många palestinska flyktingar?
6. Hur uppstod de judiska flyktingströmmarna?
7. Varför ockuperade Israel Västbanken och Gaza 1967?
8. Hur styrs de palestinska områdena idag?
9. Varför har Israel byggt en barriär/mur mot palestinska områden?
10. Varför finns det bosättningar på ockuperat område?
11. Hur skiljer man på antisemitism och kritik mot Israel?
12. Hur ser Israels relation till FN ut?
13. Hur fungerar den israeliska Lagen om återvändande?
14. Vilka är de avgörande frågorna i fredsförhandlingarna mellan palestinierna och Israel?

Låter det intressant? Beställ då ditt exemplar genom att betala in 70 kr till Svensk Israel-Information på plusgiro: 506665-9 eller på bankgiro: 5149-0373, s skickar vi dig häftet.

Eftersom vi – till skillnad från Palestinagrupperna inte får statligt stöd – måste vi tyvärr be om betalning till självkostnadspris för skriften.

Svensk Israel-Information är en ideell förening vars syfte är att bidra till en mer balanserad bild av Israel i Sverige. Vi erbjuder ärlig och saklig information och håller en öppen dialog med media och politiker. Svensk Israel-Information är inte bundet till något politiskt parti i Israel eller i Sverige. Vi arbetar genom att delta i mediasammanhang som tidningar och TV, håller föredrag, ger ut ett nyhetsbrev varje vecka och anordnar seminarier och konferenser om Israel och Mellanöstern.
Jabbok
Ansvarig utgivare:   Ben Benson
Webmaster:   Ben Benson
Redaktion:   Ben, Leif, Eva