EN BROBYGGANDE TIDSKRIFT
som vill utveckla ett ömsesidigt förtroende mellan kristna och judar och befrämja en vänskaplig inställning till Israels land och folk
Textalk Classic
EN BROBYGGANDE TIDSKRIFT
Jabbok
Ansvarig utgivare:   Ben Benson
Webmaster:   Ben Benson
Redaktion:   Ben, Leif, Eva
Måndagen den 23 oktober 2017 - klockan 18:55
Artiklar
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Palestinierna gör av med mer vatten än svenskarna


2009-10-28 08:59
2009-10-30

"Israel ger endast palestinierna tillgång till en bråkdel av de gemensamma vattenresurserna" säger svenska avdelningen av Amnesty i en pressrelease och hänvisar till en rapport gjord av Amnesty Internationals, Donatella Rovera, "expert på Israel och de ockuperade områdena". Ja, alla dessa "experter på Israel", som kommer utifrån, vistas en kort tid i områdena och sedan "vet allt". För det behöver man ingen kontakt med Israel. Rapporten gäller ju "diskrimineringen mot palestinierna", "de olagliga bosättningarna", "den israeliska blockaden", "israeliska armen som hindrar palestinierna att samla regnvatten" (vart det regnet nu skulle kommit från. Det var längesen det regnade) "ett system med krångliga tillstånd." "Mer än 40 år av ockupation" (citat från pressreleasen)    
Red. Jabbok
   

Palestinsk simbassäng i Hebron (foto Nayef Hashlamoun/Reuters)

Palestinierna gör av med mer vatten än svenskarna
Palestinsk swimming pool i Hebron (foto Nayef Hashlamoun/Reuters)
Amnesty har släppt en rapport om vattenförbrukning (pdf) i Israel och de palestinska områdena. Istället för palestinsk misshushållning med vattnet, förorening av vattentäkteroch utebliven vattenrening, så är det Israel som får bära hundhuvudet för regionens vattenbrist. Men anklagelserna har konstruerats med pinsamma fel i de siffror som anges, och genom utelämnanden som gör rapporten värdelös.
Palestinier badar i Jenin, Västbanken (foto Reuters) För bilder se:
http://fredimellanostern.wordpress.com/2009/10/27/palestinierna-gor-av-med-mer-vatten-an-svenskarna/

Enligt den israeliska vattenmyndigheten, som uppger att Amnesty inte ens kontaktat dem, var skillnaden i vattenförbrukning mellan israeler och palestinier bara hälften av den som Amnesty påstår. Palestinierna förbrukar till och med mer än vad svenskar använder. Palestinierna gör av med 200 liter per dag per person, medan svenskar enligt UNICEF använder 180 liter.
Dessutom struntar Amnesty i att Israel sedan många år levererar dubbelt så mycket vatten till palestinierna per årän vad parterna har kommit överens om i Osloavtalet (art. 40, annex III). Det innebär attrapportens relevans fullständigt brakar ihop.
Dessutom utelämnar Amnesty helt och hållet palestiniernas skyldigheter enligt samma avtal; däribland att bygga avloppsreningsverk. Idag släpper palestinierna ut sitt avlopp rakt ut i naturen och förorenar grundvattnet på Västbanken. Terrorgruppen Hamas pumpar ut avloppsvattnet från Gaza orenat rakt ut i havet trots att pengar donerats för att åtgärda problemet.
År 2007 drunknade fem palestinier i vad som beskrevs som en "avföringstsunami", när en del av det Hamasstyrda Gaza översvämmades av avloppsvatten. FN lade skulden på Hamas vägran att använda öronmärkta biståndspengar för att modernisera avloppsreningssystemet, och Israel anklagade gruppen för att använda pengarna till terrorism istället.Israel erbjöd sig attsanera området efter Hamas haveri.
Palestinsk swimming pool i Jeriko, Västbanken, en av regionens torraste platser (AP)
Likaså har uppåt 250 olagliga palestinska brunnar borrats i brott mot Osloavtalet, vilket orsakat förorening av vattentäkter. Amnesty tycks inte känna till att beslut om brunnsborrning tas i en gemensam palestinsk-israelisk vattenkommission, och låtsas istället att det är Israel som ensamt förbjudit olaglig brunnsborrning. I själva verket har palestinierna fritt kunna borra lagliga brunnar i den palestinska myndighetens områden (A och B), och nästan alla resterande borrningsansökningar har beviljats i område C som administreras av Israel, enligt tidigare rapporter i Jerusalem Post.
Tyvärr brydde sig inte Sveriges Radios P1 Morgon om att intervjua någon israelisk representant, utan nöjde sig med att låta Lise Bergh från svenska Amnesty rapaupp långa anklagelser från den felaktiga rapporten.
Källa http://fredimellanostern.wordpress.com/2009/10/27/palestinierna-gor-av-med-mer-vatten-an-svenskarna/ 

Tipsa en vän     Skriv utReflektion efter Israelresa
av Leif Carlsson,
Israelskännare och styrelseledamot i Stiftelsen Jabbok


Nyss hemkommen från ytterligare en resa till Israel...

Läs mer

FÖR 40 ÅR SEDAN  - GISSLAN BEFRIAD VID ENTEBBE!

För dem som var med på den tiden har denna...

Läs mer

Veckans foto: 

Fredsspelare: Judiska och arabiska ungdomsteam i Jerusalem spelar basketboll för att främja  samexistens.
"Barn som leker tillsammans lär sig leva tillsammans".

Läs mer

TEMPELMODELL ÅTERFÖRD TILL JERUSALEM

Läs mer

Israels ständigt uträckta hand till fred !

PREMIÄRMINISTER NETANYAHUS TAL PÅ
BAR-ILAN-UNIVERSITETET I TEL AVIV -
14 JUNI 2009

FN-CHEFEN 
MANAR PALESTINIERNA ATT FÖRHANDLA

Israels vice utrikesminister till arabvärlden: Israel sträcker ut sin hand i fred


2009-12-18 18:26

Palestinierna gör av med mer vatten än svenskarna


2009-10-28 08:59

Vilka länder vågar egentligen 
 
Israel lita på?
 
 

FREDSPROCESS OCH FÖRSONING 
1.

Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

KalenderSyftet med denna skrift på 48 sidor är att ge korta, relevanta och sakliga svar på vanliga frågor som vi på Svensk Israel-Information (SII) ofta får från allmänheten, inte minst från skolungdomar, studenter och journalister.

Problemställningarna rör både historiska aspekter och det moderna Israel samt konflikten med palestinierna och arabländerna. Sammanställningen tillför perspektiv som idag ofta saknas i den svenska debatten, och som vi därför tycker är extra angelägna, som

1. Hur bildades den moderna judiska staten Israel?
2. Varför är Jerusalem Israels huvudstad?
3. Fanns det en judisk närvaro i landet efter antiken?
4. Vilken är kopplingen mellan palestinierna och Palestina?
5. Varför finns det så många palestinska flyktingar?
6. Hur uppstod de judiska flyktingströmmarna?
7. Varför ockuperade Israel Västbanken och Gaza 1967?
8. Hur styrs de palestinska områdena idag?
9. Varför har Israel byggt en barriär/mur mot palestinska områden?
10. Varför finns det bosättningar på ockuperat område?
11. Hur skiljer man på antisemitism och kritik mot Israel?
12. Hur ser Israels relation till FN ut?
13. Hur fungerar den israeliska Lagen om återvändande?
14. Vilka är de avgörande frågorna i fredsförhandlingarna mellan palestinierna och Israel?

Låter det intressant? Beställ då ditt exemplar genom att betala in 70 kr till Svensk Israel-Information på plusgiro: 506665-9 eller på bankgiro: 5149-0373, s skickar vi dig häftet.

Eftersom vi – till skillnad från Palestinagrupperna inte får statligt stöd – måste vi tyvärr be om betalning till självkostnadspris för skriften.

Svensk Israel-Information är en ideell förening vars syfte är att bidra till en mer balanserad bild av Israel i Sverige. Vi erbjuder ärlig och saklig information och håller en öppen dialog med media och politiker. Svensk Israel-Information är inte bundet till något politiskt parti i Israel eller i Sverige. Vi arbetar genom att delta i mediasammanhang som tidningar och TV, håller föredrag, ger ut ett nyhetsbrev varje vecka och anordnar seminarier och konferenser om Israel och Mellanöstern.
Jabbok
Ansvarig utgivare:   Ben Benson
Webmaster:   Ben Benson
Redaktion:   Ben, Leif, Eva