EN BROBYGGANDE TIDSKRIFT
som vill utveckla ett ömsesidigt förtroende mellan kristna och judar och befrämja en vänskaplig inställning till Israels land och folk
Textalk Classic
EN BROBYGGANDE TIDSKRIFT
Jabbok
Ansvarig utgivare:   Ben Benson
Webmaster:   Ben Benson
Redaktion:   Ben, Leif, Eva
Söndagen den 5 juli 2020 - klockan 14:41
Artiklar
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


FÖR 40 ÅR SEDAN  - GISSLAN BEFRIAD VID ENTEBBE!


Eva Hermansson 2016-07-05

För dem som var med på den tiden har denna händelse säkert gjort ett outplånligt intryck. I varje fall på mig. Vilken bragd av israeliska elitförbandet och en eloge till de som planerade operationen! Och vilket nederlag för ondskan! Världen drog en suck av lättnad efter de gastkramande dagarna!

Förhållandena var de sämsta tänkbara. 400 mil hemifrån till ett fientligt land. Där skulle de landa utan att bli sedda, komma förbi säkerhetsvakterna och sedan blixtsnabbt oskadliggöra de tungt beväpnade kaparna innan dessa hunnit döda gisslan. När de lämnade Sharm-El Shejk för flygningen över Röda havet hade de inte ens klartecken att få genomföra operationen, det kom under vägen. Men utan Guds goda hand över operationen hade den inte lyckats. 

 


 

Ett Air France-plan är på väg från Tel Aviv till Paris den 27 juni 1976. Vid mellanlandning i Aten stiger terrorister på från PFLP (Popular Front for the Liberation of Palestina ) och tyska Revolutionära cellerna. De kapar planet med ung 254 passagerare och kräver frihet för 53 fångar i Israel och andra länder. (Senare vill de även ha 5 milj US$). För att inte uppmuntra till fler kapningar ger Israels regering klart besked att man inte förhandlar med kapare. Piloten tvingas av kaparna att slutligen landa på Entebbe flygplats i Uganda. Den nyckfulle diktatorn, Idi Amin i Uganda, är insatt i kapningen och står på terroristernas sida. I två omgångar friger man sedan grupper ur gisslan. Men israeler hålls kvar, så 106 personer - 84 israeler, 10 unga fransmän och 12  besättningsmän blir kvar som gisslan. En överlevare från Förintelsen visar en av de tyska kaparna sin tatuering. Kaparen säger då: Jag är ingen nazist ….. jag är idealist!

I Israel är man nu pressad att göra någonting för att frita gisslan och febril planering pågår.

Kodnamn: Operation Åskblixt:

Den 3 juli lyfter israeliska herkulesplan med insatsstyrka för att mellanlanda i Nairobi och sedan vidare till Uganda. Israeliska kabinettet har ännu inte givit klartecken till operationen. Men under vägen kommer klartecknet. I lasten har man bl a en svart mercedes och en landrover. Idi Amin brukar åka i en sådan med en landrover efter. Dessa tar man med för att lura säkerhetsvakterna och komma igenom spärren utan blodspillan. Kl 23 på natten landar de på Entebbe flygplats med fraktdörrarna redan öppna. Mercedesen med anfallsstyrkan körs fram till vaktspärren. Men eftersom Idi Amin nyligen bytt till en vit mercedes, vilket vakterna kände till, blev de stoppade och därför tvungna att skjuta mot dessa. De tar sig sedan fram till flygplatshallen där de befriar gisslan och dödar terroristerna. I tumultet blir tyvärr 3 ur gisslan skjutna. Ledare för attacken på flygplatsen var Yonathan Netanyahu (israels premiärministers bror). Han dödas också vid attacken. Många av Idi Amins soldater som öppnar eld dödas av insatsstyrkan. Men över 100 i gisslan befrias. Operationen är över och tar lite mer än 50 min. De befriade förs till flygplanen och transporteras till Israel. På morgonen den 4 juli går nyheten om fritagningen ut över världen.

Innan insatsstyrkan lämnar Entebbe passar de på att säkra sin hemresa genom att förstöra alla Idi Amins Mig-flygplan på flygplatsen.

Många lyckliga omständigheter gjorde att så få ur gisslan dödades men många svåra omständigheter överraskade dem. Men målet att frita gisslan lyckades de med på ett beundransvärt sätt.


Tipsa en vän     Skriv utReflektion efter Israelresa
av Leif Carlsson,
Israelskännare och styrelseledamot i Stiftelsen Jabbok


Nyss hemkommen från ytterligare en resa till Israel...

Läs mer

FÖR 40 ÅR SEDAN  - GISSLAN BEFRIAD VID ENTEBBE!

För dem som var med på den tiden har denna...

Läs mer

Veckans foto: 

Fredsspelare: Judiska och arabiska ungdomsteam i Jerusalem spelar basketboll för att främja  samexistens.
"Barn som leker tillsammans lär sig leva tillsammans".

Läs mer

TEMPELMODELL ÅTERFÖRD TILL JERUSALEM

Läs mer

Israels ständigt uträckta hand till fred !

PREMIÄRMINISTER NETANYAHUS TAL PÅ
BAR-ILAN-UNIVERSITETET I TEL AVIV -
14 JUNI 2009

FN-CHEFEN 
MANAR PALESTINIERNA ATT FÖRHANDLA

Israels vice utrikesminister till arabvärlden: Israel sträcker ut sin hand i fred


2009-12-18 18:26

Palestinierna gör av med mer vatten än svenskarna


2009-10-28 08:59

Vilka länder vågar egentligen 
 
Israel lita på?
 
 

FREDSPROCESS OCH FÖRSONING 
1.

Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

Kalender

Bliv stödmedlem och prenumerant !
JABBOK
som internettidning

Från och med år 2009, på tidskriften Jabboks 25te år, började den tryckta tidningen att som komplement ges ut som internettidning. Med samma målsättning som tidigare syftar vi till att nå allt bredare grupper av läsare.
2017 blev Jabbok helt en internettidning.

Hör gärna av dej genom ett email;
benbenson@jabbok.se

Internettidningens adress är www.jabbok.se ;

Med dina stödgåvor säkrar du tidningens fortsatta utgivning och tidsaktualitet.

Du inbjudes också till ett större engagemang genom att bli stödmedlem.
Årsavgift 500 kronor.

Bankgiro 5121-5788
Tack för stöd och intresse!

Stiftelsen Jabbok

Jabbok
Ansvarig utgivare:   Ben Benson
Webmaster:   Ben Benson
Redaktion:   Ben, Leif, Eva