EN BROBYGGANDE TIDSKRIFT
som vill utveckla ett ömsesidigt förtroende mellan kristna och judar och befrämja en vänskaplig inställning till Israels land och folk
Textalk Classic
EN BROBYGGANDE TIDSKRIFT
Jabbok
Ansvarig utgivare:   Ben Benson
Webmaster:   Ben Benson
Redaktion:   Ben, Leif, Eva
Måndagen den 23 oktober 2017 - klockan 18:53
Artiklar
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


FN-CHEFEN 
MANAR PALESTINIERNA ATT FÖRHANDLA


Israels Ambassad 2012-02-17

Ban Ki-moon : Palestinierna måste förhandla

15.02.12 

Nyligen hemkommen från sitt besök i Israel, Gaza och Västbanken talade FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon på måndagen inför FN:s kommitté för palestinska rättigheter. Generalsekreteraren skrädde inte sina ord utan talade klarspråk angående vad han vill se från palestinsk sida.
Ban Ki-moon talade om både palestiniers och israelers legitima behov och rättigheter, något som oftast inte hörs i diskussionen där det mest talas om palestinska behov och israeliska önskemål. Vidare så uttalade sig Ki-moon starkt mot den hatpropaganda som spridits av personer kopplade till den Palestinska myndigheten den senaste tiden.

”För sin del så måste den palestinska myndigheten hitta vägar att trappa ned situationen, förbättra det splittrade klimatet, vilket inkluderar bekämpandet av uppvigling och aktivt engagera sig i sökandet efter en förhandlad lösning”

Israel har vid upprepade tillfällen bjudit in palestinierna till att påbörja förutsättningslösa förhandlingar i linje med Kvartettens – FN, EU, USA och Rysslands – åsikter. Palestinierna har gång på gång förkastat detta till fördel för unilaterala handlingar som inte gjort något för att förbättra situationen. De har vacklat mellan att ena dagen gå till FN och nästa dag sluta ackord med Hamas, terroristorganisationen som styr Gaza med järnhand, bara för att se dessa överenskommelser brytas och kortvarigt ge sig in i förhandlingar helt utan flexibilitet.
Vid sitt besök i Gaza möttes Generalsekreteraren av stenkastning. Trots detta talade han på plats i Khan Youins och fördömde de fortsatta raketattackerna mot Israel. ”Gazas folk måste sluta avfyra raketer mot israel” sade Ben Ki-moon. I flertalet uttalanden i tidningar samt på Herzliya konferensen, Israels motsvarighet till folk och försvar i Sälen, fördömde Ban Ki-moon våldet från Gaza.

”Alla närvarande förstår Israels mycket verkliga oro över säkerhet. Jag såg själv de fruktansvärda efterverkningarna vid Sapir College (en av Israels främsta konst- och medieskolor) bara tre kilometer från gränsen. Vi måste arbeta tillsammans för att stoppa smugglingen av vapen in till Gaza.”

Vidare så sade generalsekreteraren att vi måste tala klarspråk vad det häller Israels rätt att existera och att förhandlingar lösning måste mynna ut i en lösning som garanterar båda staters möjlighet att existera som demokratiska stater.
Återigen vid FN så sade Ban Ki-moon att provokationer måste upphöra och att parterna måste förbereda sig för direkta förhandlingar. Detta är något som palestinierna inte gjort vilket är uppenbart från de anti-israeliska och antisemitiska uttalanden som gjordes av Fatahs stormufti vid organisationens 47-årsjubileum. Där talade muftin Muhammed Hussein om kravet som ligger på alla muslimer att döda judar.
Enbart genom att förbereda marken för förhandlingar kan de någonsin bringa resultat. Enbart genom Förhandlingar kan drömmen om två stater sida vid sida någonsin uppnås. I nuläget så har det palestinska ledarskapet visat sig ovilligt att axla det ansvar som en stat innebär. En palestinsk stat i dagsläget är inte en hållbar lösning då Palestinska myndigheten saknar den ansvarskänslan som krävs och Hamas fortsätter predika för utrotande av Israel och världens judar.

Tipsa en vän     Skriv utReflektion efter Israelresa
av Leif Carlsson,
Israelskännare och styrelseledamot i Stiftelsen Jabbok


Nyss hemkommen från ytterligare en resa till Israel...

Läs mer

FÖR 40 ÅR SEDAN  - GISSLAN BEFRIAD VID ENTEBBE!

För dem som var med på den tiden har denna...

Läs mer

Veckans foto: 

Fredsspelare: Judiska och arabiska ungdomsteam i Jerusalem spelar basketboll för att främja  samexistens.
"Barn som leker tillsammans lär sig leva tillsammans".

Läs mer

TEMPELMODELL ÅTERFÖRD TILL JERUSALEM

Läs mer

Israels ständigt uträckta hand till fred !

PREMIÄRMINISTER NETANYAHUS TAL PÅ
BAR-ILAN-UNIVERSITETET I TEL AVIV -
14 JUNI 2009

FN-CHEFEN 
MANAR PALESTINIERNA ATT FÖRHANDLA

Israels vice utrikesminister till arabvärlden: Israel sträcker ut sin hand i fred


2009-12-18 18:26

Palestinierna gör av med mer vatten än svenskarna


2009-10-28 08:59

Vilka länder vågar egentligen 
 
Israel lita på?
 
 

FREDSPROCESS OCH FÖRSONING 
1.

Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

KalenderSyftet med denna skrift på 48 sidor är att ge korta, relevanta och sakliga svar på vanliga frågor som vi på Svensk Israel-Information (SII) ofta får från allmänheten, inte minst från skolungdomar, studenter och journalister.

Problemställningarna rör både historiska aspekter och det moderna Israel samt konflikten med palestinierna och arabländerna. Sammanställningen tillför perspektiv som idag ofta saknas i den svenska debatten, och som vi därför tycker är extra angelägna, som

1. Hur bildades den moderna judiska staten Israel?
2. Varför är Jerusalem Israels huvudstad?
3. Fanns det en judisk närvaro i landet efter antiken?
4. Vilken är kopplingen mellan palestinierna och Palestina?
5. Varför finns det så många palestinska flyktingar?
6. Hur uppstod de judiska flyktingströmmarna?
7. Varför ockuperade Israel Västbanken och Gaza 1967?
8. Hur styrs de palestinska områdena idag?
9. Varför har Israel byggt en barriär/mur mot palestinska områden?
10. Varför finns det bosättningar på ockuperat område?
11. Hur skiljer man på antisemitism och kritik mot Israel?
12. Hur ser Israels relation till FN ut?
13. Hur fungerar den israeliska Lagen om återvändande?
14. Vilka är de avgörande frågorna i fredsförhandlingarna mellan palestinierna och Israel?

Låter det intressant? Beställ då ditt exemplar genom att betala in 70 kr till Svensk Israel-Information på plusgiro: 506665-9 eller på bankgiro: 5149-0373, s skickar vi dig häftet.

Eftersom vi – till skillnad från Palestinagrupperna inte får statligt stöd – måste vi tyvärr be om betalning till självkostnadspris för skriften.

Svensk Israel-Information är en ideell förening vars syfte är att bidra till en mer balanserad bild av Israel i Sverige. Vi erbjuder ärlig och saklig information och håller en öppen dialog med media och politiker. Svensk Israel-Information är inte bundet till något politiskt parti i Israel eller i Sverige. Vi arbetar genom att delta i mediasammanhang som tidningar och TV, håller föredrag, ger ut ett nyhetsbrev varje vecka och anordnar seminarier och konferenser om Israel och Mellanöstern.
Jabbok
Ansvarig utgivare:   Ben Benson
Webmaster:   Ben Benson
Redaktion:   Ben, Leif, Eva